promjena transformacija angie frankos mentor coach communication business

Ne možeš mijenjati druge, ali možeš sebe!

Koliko puta u životu ste bili nezadovoljni, a da niste mogli shvatiti razlog zašto?

Svi smo mi ljudi, krvavi ispod kože, svi se borimo s nekim svojim demonima, s nekim svojim unutarnjim previranjima, a da nismo svjesni te borbe. Osjećamo pritisak, osjećamo se stjerani u kut i kao da nema izlaza, kao da odjednom su nas svi zidovi stisnuli i nemamo zraka.

A zašto?!
Zato jer iako mislimo da jesmo, zapravo nismo svjesni toga što nas muči, jer trpamo pod tepih svoje emocije dok ne postanu velike kao slon pod tepihom, a onda pucamo, pucamo po šavovima u nekim naizgled bezveznim situacijama.

Može biti da ste na poslu pukli i istresli se na kolege/suradnike, može biti da ste istresli taj teret na partnera, člana obitelji ili još gore na vlastitu djecu.
Frustracije u nama rastu dokle god nismo spremni pogledati sami sebe u ogledalo i priznati si neke stvari.

Većina ljudi živi na ‘autopilotu’.
Počinju dan stresom odlaska na posao, završavaju ga stresom prenatrpanog rasporeda koji su si sami zadali da taj dan izvrše, imajući od sebe nerealna očekivanja. Ništa ne stignu, a stalno nekamo jure. Nezadovoljstvo se penje kao temperatura u termometru i bez adekvatne kontrole temperatura skače i dolazi do onog famoznog pucanja koje sam spomenula.

Kako si pomoći? Kako izaći iz začaranog kruga konstantne vrtnje na kotaču nezadovoljstva.

Mijenjajte sebe!
Zvuči jednostavno, no činjenica je da okolnosti u kojima živimo ne možemo promijeniti, ali možemo način na koji gledamo na te okolnosti.

U trenutku kad osjetite neku negativnu emociju, pokušajte uzeti 5 minuta za sebe, dišite i očistite svoje misli, uzmite komad papira ili otvorite bilješke na mobitelu i napišite kako se osjećate, to će vam pomoći da osvijestite svoje emocije i misli. Tek kada smo svjesni misli koje imamo možemo porazgovarati sami sa sobom i naći rješenje. Jer rješenje je uvijek u nama, u načinu na koji razmišljamo i pristupamo situaciji u kojoj jesmo.

Čak i situacije koje nam se čine bezizlazne uvijek imaju rješenje, samo je stvar naše perspektive. Nekada razgovor s drugom osobom može pomoći otvoriti nam oči da vidimo tu drugu sliku, jer kada je čovjek fokusiran na svoj problem, simbolično rečeno od šume ne vidi drvo, ali kad se odmakne korak unazad dobit će novu perspektivu stvari i naći će rješenje, čak i za naizgled nerješive situacije.

Stoga udahnite, uzmite 5 minuta, odmaknite se od sebe i svojih emocija, zapišite kako se osjećate i o čemu razmišljate. Povežite misli s emocijama koje imate, shvatite uzročno-posljedičnu vezu misli i emocija, jer kada osvijestite da je misao u našoj glavi ono što uzrokuje emocije (pozitivne ili negativne), a potom i naše reakcije, shvatit ćete da je formula zadovoljstva u nama samima, ne u drugima, ne u vanjskim okolnostima, već isključivo u nama.

Vaša,

Angie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *