izazovi

Kako se nositi sa životnim izazovima?

Život je pun iznenađenja, nekad pozitivnih, nekad neugodnih, međutim život je život i njegova uloga je da nas povremeno izbije iz cipela. Njegova uloga je da nas natjera da sebe preispitujemo, da sumnjamo, da prebrodimo teškoće i iz njih izađemo snažniji.

Život je učitelj, izazivač, sreća, tuga, on nas odgaja, uzdiže i čini nas boljima, svaki dan koji smo tu na Zemlji je prilika da životu kažemo hvala, jer smo tu i jer dišemo, jer pred nas stavlja izazove koji nam se ponekad čine preteški, koji nas naizgled lome, a zapravo nam pomažu da rastemo.

Kada se događa najveći rast?
Baš onda u trenutku kada doživimo onaj ‘aha moment’, odnosno trenutak spoznaje za koji se pitamo kako smo živjeli do tada, do tog trenutka kad smo shvatili da ne možemo ili ne želimo tako dalje.

To je trenutak u kojem imamo priliku oblikovati novu osobu unutar nas samih.

Aha trenutak može biti broj na vagi, može biti neka životna situacija koja nas preodgaja, zbog čega sebi želimo bolje!

Život je izazovan, stavit će pred nas naizgled nerješive prepreke i izazove, ali način na koji pristupamo tome će definirati našu budnućnost.

Kako se nositi sa svime kad postane preteško? Kako krenuti dalje kad nas udarci slome i kada se sve čini bezizlazno?

To je prilika!
Prilika za rast i razvoj našeg unutarnjeg ja. Da se zapitamo što nam je u životu zaista važno, na čemu možemo i trebamo biti zahvalni.

Primjerice gubitak posla može biti veliki stres, za nas same, ali i za ljude oko nas koji ovise o nama i našoj stabilnosti, poput naših partnera i djece, naše obitelji općenito. No, ako se sjetimo da je svaki težak trenutak samo to – trenutak u vremenu našeg života, onda ćemo lakše spoznati da će i ta privremena poteškoća proći. Gubitak posla može biti prilika, prilika da ponovo nađete sebe, da pokrenete vlastiti posao, ili promijenite profesiju.

Osobno sam u životu iskusila mnoge izazove, gubitak posla je samo jedan od njih, no svaki put bi iz tih teških trenutaka našla novu snagu i izašla jača!

Stvarno je istina da ono što nas ne ubije zapravo nas ojača.
Jedina formula je da se krećete naprijed, da se ne bojite jer strah je emocija koja nam je svima dobro poznata, ona nas ukopa ili natjera da bježimo. No ako se suočimo sa svojim strahovima, ako shvatimo da su to samo rečenice u našoj glavi, u kojima nas vlastite nesigurnosti koče, tada imamo priliku za onaj rast koji sam ranije spomenula.

Teški trenuci su tu s razlogom, da nas dignu, da nas oblikuju, da nas osnaže i pripreme za druge teškoće koje će doći, jer su neizbježne. No naš pristup, naš način na koji ćemo razmišljati o tome kad taj trenutak zaista i dođe će oblikovati naše reakcije i u konačnici rezultate.

Nije svaki problem zaista i problem. Problem je naše mišljenje o tome, koliko sebe ‘ubijamo’ nepotrebnim mislima, zamjeranjima spram samih sebe, jer takve misli nikome ne koriste.

Razgovarajte sami sa sobom, zahvalite sebi na trudu koji ulažete u svoj život, da ga vodite onako kako želite, jer je to VAŠ ŽIVOT, jedan jedini koji imate.

I za kraj, razmislite da imate još samo jedan dan, tjedan, mjesec ili godinu života, o čemu biste brinuli, biste li se fokusirali na ono što je zaista bitno i posvetili se onome i onima koje najviše volite ili biste brinuli o stvarima na koje nemate utjecaja.

Vaša,

Angie

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *